top of page

Yoga'nın İkinci Basamağı: Niyama'lar

  • selintumer6
  • Mar 10, 2022
  • 4 min read

Yoga'nın 8 basamaklı bir yol olduğuna dair ve bu basamaklara dair özet bilgileri bu yazımda paylaşmıştım. Birinci basamağı olan "yama"ları da bu yazıda anlatmıştım.


Bu yazıda yoga'nın ikinci başamağı olan "Niyama"lardan bahsedeceğiz. Niyama kişinin önemli bir amaç yolunda kendini (düşüncelerini, sözlerini, davranışlarını) denetleme pratiğidir. Yoginin yolunu kaybedip farklı şeylere önem / öncelik vermesini kısıtlar. Yama ve niyama pratikleri 7/24 devam eder. Bir yoginin bu basamaklara uymadığı (uymak için çaba sarf etmediği) bir an olamaz. Yogi bu iki basamağı içselleştirdikten sonra 3. basamak olan asanalar başlar. Yani çoğunluğun sandığı matta pozlardan ibaret olan "yoga" ancak ilk 2 basamak devamlı bir şekilde gerçekleştirildiğinde başlıyor.




Bu yazımda 5 niyamanın ne olduğundan ve günlük hayatta nasıl pratik edebileceğimizden bahsedeceğim.


1) Sauça: Zihin ve bedenin saflığı / temizliği anlamına gelir. Bir yogi fiziksel olarak temiz olmalı, kıyafetlerini temiz kullanmaldır. "Gerekli aralarla" bedenini ve kıyafetlerini temizlemelidir. Aynı temizliği zihni için de sağlamalıdır. Zihninde kötü niyetli düşünceler tutmamalı, zihnini temiz tutmalıdır (ki zaten zor olan da budur. bir ortama sevmediğimiz biri gelince "ay yine geldi şu xxx kişi" diye hepimiz kendimizi düşünürken buluyoruzdur veya odada bir sinek gezinince terlik ile vurma isteği herkese gelmiştir)


Sauça'yı matta pratik etmek için öneriler: Eğitmenin hazırladığı akışı beğenmediğinde, yönlendirmelerini sevmediğinde iç sesin ona karşı belirli düşüncelere giriyorsa gözlemleyebilir ve kötü düşünceleri durdurmayı pratik edebilirsin. Akış sırasında seni rahatsız edecek bir durum ile karşılaştığında (belki odaya giren bir aile bireyi, belki stüdyoda çok konuşan bir arkadaş) zihnin neler diyor bakabilirsin. Pratiğe temiz bir beden ve mat ile katılmak kıymetli, stüdyoda beraber pratik yaptığın arkadaşlarını koku ile rahatsız etmek istemezsin.


Sauça'yı gündelik yaşamda pratik etmek için öneriler: Zihninden geçen düşünceleri fark et. Bir kişi / konu hakkında kötü niyetli, negatif düşüncelerin varsa fark et ve bunu değiştirmeye çalış. Ağzından çıkan kelimelere dikkat et. Bir insana sevgiden bile olsa "salak" diyorsan bu kötü bir söz. Bu gibi kelimeleri daha güzelleri ile değiştirmeye çabala. Ellerini, bedenini, kıyafetlerini gerektikçe yıkamaya özen göster.


2) Santoşa: Memnuniyet. Hayat ne sunarsa sunsun, memnuniyet tutumu içinde olabilmek. Memnuniyet "her şey benim istediğim gibi olmalı" demek değil, "her şey olması gerektiği gibi güzel" , "ben olduğum halimle tam'ım" diyebilmek demek. Hayata Sezen Aksu'nun da dediği gibi "geeelsin hayat bildiği gibi gelsin" yaklaşımıyla kollar ve kalp açık yaklaşmaktır :)


Santoşa'yı matta pratik etmek için öneriler: Bedenin bugünkü halinde, pratiğin bugünkü yansımalarında memnun ve tam hissetmeyi pratik et. Bedeni yargılayıcı, "şuram esnek değil" , "şuram kalın ondan olmuyor" düşüncelerinin farkına var. Her pratik sonunda bedenine ne olursa olsun teşekkür et. Hatırla, sabah yataktan sağlıkla kalkmış olman bile memnun olmak için büyük bir sebep.Bunun için matta ters durmana gerek yok. Pratik boyunca etraftan gelen seslerin memnuniyetini dağıtmasına izin verme. İnşaat sesi, ailenin içerde sesli bir şekilde konuşması vs. hepsinde memnun hissetmeyi pratik et. Her şey olması gerektiği gibi, hatırla.


Santoşa'yı gündelik yaşamda pratik etmek için öneriler: Elinde olanlarla kendini yeterli hissetmeyi pratik et. x ürünüm de olsaydı, x hayalim de gerçekleşseydi her şey daha güzel olurdu düşünceleri yerine bugünkü halinde memnuniyet hissini gör. Alışveriş yaparken ücreti ödemeden önce düşün, "gerçekten ihtiyacım var mı yoksa sadece alınca kendimi daha iyi hissedeceğimi mi düşünüyorum?" (yamalardan aparigraha'yı hatırla, aç gözlü olma)


3) Tapas: Devamlı pratik halinde olmak. Tapas arzulara, dünyevi zevklere karşı pratik yolundan kopmayıp yola devam etmeyi öğretir. Bireyin kendini terbiye etmesi için son derece kıymetlidir.


Tapas'ı matta pratik etmek için öneriler: "zamanım yok" bahanesi ile mata çıkmıyorsan bir düşün: neden zamanın yok? 10 dakika yatıp telefona bakmaya vaktin var, 10 dakika dizi izlemeye vaktin var, 10 dakika daha uyumaya vaktin var ama mata çıkmaya zamanın yok ise demek ki arzuların, zevklerin pratiğinin önüne geçiyor. Pratikte ilerlemek istiyorsan önceliklerini yeniden belirlemeyi ve pratiğinin bahanelerle aksamaması gerektiğini kendine aşıla. Ne olursa olsun mata çık. Eğer dersleri sıklıkla yarıda bırakıyorsan bırakmak yerine dersi kendi bedenin için modifiye etmeye çalış. Aşağı bakan köpekte dinlenmek yerine çocuk pozunda dinlen mesela. Dersi bırakma.


Tapas'ı gündelik yaşamda pratik etmek için öneriler: Seni geliştireceğini bildiğin ama süreçte korktuğun, zorlanacağın için yapmayıp ertelediğin bir durum varsa yapmaya başla. Eylemlerini gelişimin yoluna ada. Sana zarar veren davranışlarını bırakmayı pratik et. İlk etapta büyük kararlar vermene gerek yok. Mesela sigara içiyorsan 1 gün içmemeyi dene. Telefona çok bakıyorsan, 1 gün sosyal medya detoksu yapmayı dene. "Kahvesiz yaşayamam" zihin kalıbın varsa 1 hafta içmemeyi dene. Bu süreleri zamanla arttırmaya çalış.


4) Svadhyaya: Kutsal metinlerin içeriklerini pratik etmek. Birey yogayı sadece matta pozlar olarak görmekten ziyade kutsal metinlerde (Yoga Sutralar, Veda'lar vs.) yazanları sık sık tekrar etmeli ve benliğinde (sözlerinde, davranışlarında, düşüncelerinde) bu metinlerden öğrendiklerini yaşatmalıdır. Svadhyaya'yı matta ve gündelik yaşamda pratik etmek için yama ve niyamaları her daim pratik ederek ve Yoga Sutralar'ı okuyup anlayarak pratiğe başlayabilirsin.


5) Isvarapranidhana: Teslimiyet. Bir yogi için guruya ve sonsuz kaynağa teslimiyet anlamına gelir. Hayatın her anını pratik ve teslimiyet içinde yaşamak demektir. Teslimiyet ego nedeniyle zor bir kavramdır. Kişi kendi benliğine tutunduğu için hayatın getirdiklerine teslim olmakta zorlanır. Yoga Sutralar'a göre kişi teslimiyeti tam olarak öğrenmeden yoga yolunda ilerleme gösteremez.


Isvarapranidhana'yı matta pratik etmek için öneriler: Keskin bir acı hissetmediğin sürece seni rahatsız eden pozlarda kalmaya çalış. Neden rahatsız olduğunu fark etmeye çalış. Korktuğun pozlar üzerine çalış. Pozu bugün yapmak zorunda değilsin tabii ki, kendine zaman ver ve korkun üzerine çalış ama bir aşama daha ileri gitmek için neler yapabilirsin araştır. "Ben meditasyon yapamıyorum sıkılıyorum" , "ben savasana'da duramıyorum uyuyorum" düşüncelerini bir kenara bırakıp bu iki pratiğe teslim olmaya çalış. 2 - 3 dakika ile başlayıp süreni arttırmaya çalış. Ne olursa olsun pratikten kalkma ve zihni pratikte tut. Ancak sakinleşen ve gözlemleyebilen bir zihin "ego"nun farkına varabilir.


Isvarapranidhana'yı hayatta pratik etmek için öneriler: Yogada "karma" sisteminin ne olduğunu araştırarak hayatta pratik etmeye başlayabilirsin. "Bu neden benim başıma geliyor" düşünceni bir kenara bırakıp her şeyin bir sebebi olduğunu, "karma" sisteminin çalıştığını kendine her an hatırlat. Her şey olması gerektiği gibi oluyor.


Derin detaylarda kaybolmadan en özet haliyle Niyamalar bu şekilde. Dilerim biraz olsun anlamanıza yardımcı olmuş ve hayatınızda pratik etmeniz için size ışık tutabilmişimdir.


Umarım okurken keyif almışsınızdır. Sorularınız için benimle @selin.yoga Instagram hesabımdan iletişime geçebilirsiniz.


Bu yazıda Alo Yoga Blog sayfasını ve Yogakioo Eğitmenlik Eğitimi kitaplarını kaynak olarak kullandım.





 
 
 

Commenti


18193803265190518.jpg

Merhaba!

Ben Selin. 25 yaşındayım. Kurumsal hayat yolculuğuma devam ederken bir yandan da hobimi mesleğime dönüştürmeye karar verdim ve Yoga Eğitmenliği yapıyorum. Bilgilerimi hem Instagram hem de Zoom'da online dersler üzerinden sizlere aktarıyorum.

Mail bültenine abone ol!

Abone olduğun için teşekkürler

Aklındaki soruları ve yorumları benimle paylaş

Teşekkür ederim!

© 2023 by Turning Heads. Proudly created with Wix.com

bottom of page