Meditasyon: Nedir, Nasıl Yapılır, Neden Yapılır?
- selintumer6
- Nov 4, 2021
- 3 min read
Dünya son yıllarda çok karışık bir hal almaya başladı. Bunu çevresel, politik anlamlarda değil kendi bireysel hayatımıza yansıması olarak söylüyorum. Daima "daha fazlasını yapmalısın" düşüncesiyle yaşadığımız, bir programımızın olduğu, telefona baktığımız, farklı hayatların "güzelliğine" maruz kaldığımız, bir noktadan diğerine yürürken hemen müzik açtığımız, yemek yerken yanımızda biri yoksa hemen Youtube veya televizyona sarıldığımız bir yer... "Daha çok çalış, daha çok eğlen" düşünce tarzı ile de neredeyse her gün iş bitiminde mesai yapmayı bile veya geç saatlere kadar ders çalışmayı bile normal kabul etmeye başladık.
En son ne zaman kendi iç sesimizi dinledik, en son ne zaman hayal kurduk, en son ne zaman kendimizi tanımaya çalıştık, en son ne zaman bir durup hiçbir şey yapmadık acaba? Etrafta o kadar çok yapacak şey var ki kendine bu alanları yaratmak tamamen senin elinde.

Meditasyon farkındalığı arttırmayı amaçlayan bir zihin egzersizidir. Amaç gelen düşünceleri izlemek ve tutunmadan, hikayeler yaratmadan geçip gitmesine izin vermektir. Tıpkı bulutları izler gibi. Düzenli pratik ile düşünceler daha az gelmeye ve daha az kalmaya başlar. Sanılanın aksine "ben meditasyon yapmayı beceremiyorum" diye bir durum yoktur. Daima bir şeyler için çabaladığımız uğraştığımız bir hayatta zaten haftada veya ayda bir kere meditasyona oturup tamamen sessiz bir zihin ile karşılaşacağımızı düşünmek komik olur.
Meditasyonun kısaca faydaları:
Stres seviyesi azalır
Duygusal stabilite artar
Hayata dair daha şeffaf bir algı oluşur
Zihinsel huzur artar
Konsantrasyon artar
İçsel tavırların mutluluk seviyesini belirlediğine dair farkındalık yaratır
İkili ilişkilerin daha iyi olmasını sağlar
Hayatın zorluklarına karşı daha dayanıklı olunmasını sağlar
Kronik ağrı, yüksek kan şekeri, sindirim sorunları gibi stresten kaynaklanabilecek sorunların azalmasını sağlar
Bütün bu faydaları sadece "an"da kalmayı öğreterek gerçekleştirir. Önemli nokta: bu faydaları görebilmek için meditasyonu düzenli olarak her gün yapmanız gerekir. Çiçek gibi düşünün. Tohumu ekip sulamaz, sevgi göstermezseniz çiçek büyüyemez. Ona her gün gereken ilgiyi gösterir, vakit ayırırsanız tohum köklenir ve güzel bir çiçeğe dönüşür. Zihin de aynı böyle. Tohumu ekmeli ve her gün ilgi göstermeliyiz.

Kendi meditasyon pratiğinizi oluşturmanız için bazı öneriler:
Modern dünyada meditasyonun pek çok çeşidi var. Kendinize uygun olanı bulun. Belki size yakın gelebilecek bazı örnekler:
Odaklanma meditasyonu: Konsantrasyon tek bir noktaya odaklanır. Bu nokta nefes de olabilir, bir obje de olabilir. Dikkat ne zaman dağılır bir düşünceye kayıp giderse odak noktasına dönülerek meditasyon sürdürülür.
Yönlendirmeli meditasyon: Meditasyon boyunca yapmanız gerekenler size biri tarafından anlatılır. Nefese odaklanma, hayal kurma, olumlamalar söyleme, vücudu tepeden tırnağa kadar tarama gibi aşamalar barındırır. Farklı konularda yönlendirmeli meditasyonlar bulmak mümkün (örnek: anksiyete için meditasyon, enerji dolu bir gün için meditasyon, kalp kırıklığı için meditasyon, odaklanmak için meditasyon)
Sabah sayfaları: Alışık olduğumuz oturarak yapılan meditasyondan ziyade sabah sayfalarında her gün kendinize belirlediğiniz süre boyunca defterinize aklınızdan geçen her şeyi yazarsınız. Aklınızdan belirli bir düşünce geçmiyorsa, ne yazacağınızı bulamıyorsanız o gün ne yapacağınızı, hayallerinizi, önceki gün yaptıklarınızı da yazabilirsiniz. Amaç zihni boşaltmak ve güne tazelenmiş bir şekilde başlamaktır. Daha detaylı bilgi için Mimoza Cendey'in videosuna buraya tıklayarak gidebilirsiniz.
Kendinize uygun meditasyon türünü belirledikten sonra günün hangi zamanında yapmak istediğinize karar verin. Sabah çok uykulu, yataktan kalkması eziyet gibi gelen biriyseniz meditasyonu eziyete çevirmenin hiç anlamı yok öğlen veya akşam yapabilirsiniz.
Kaç dakika kalacağınızı belirleyin. Başlangıçta sadece 5 dk ile başlamanızı ve süreye alıştıkça arttırmanızı tavsiye ederim.
Kendinize her gün severek oturabileceğiniz, keyif alacağınız bir meditasyon ortamı yaratın. Meditasyon minderiniz, mumlarınız, tütsüleriniz, meditasyon sonrası notlar almak isterseniz defteriniz, kristalleriniz her şey bu alanda olsun. Bu konuda Sjorinn markasına mutlaka göz atmanızı öneririm. Meditasyonu herkes için keyifli bir deneyim yapmayı amaçlıyorlar. İnternet sitelerine gitmek için buraya tıklayabilirsiniz. Bu noktada söylemek isterim ki böyle bir ortam yaratmak istemiyorsanız rahat ettiğiniz dik bir oturuşta (fiziksel bir engeliniz varsa yatabilirsiniz) dilediğiniz yerde oturmanız da yeterli.
Süreyi tamamlayınca öğrenebilmek için (telefon alarmları bazen uzun bir sessizlik sonrası korkutabiliyor), yönlendirmeli meditasyon yapacaksanız meditasyonu seçmek için kaynaklar bulun. Bazı önerilerim: süreyi takip etmek için Insight Timer uygulaması, yönlendirmeli meditasyon için Calm uygulaması, yine yönlendirmeli meditasyon için Spotify'da Meditation Mountain podcasti, Youtube'da Breathe and Flow kanalı
Pratik öncesi telefonunuzu uçak modu veya rahatsız etme moduna alın, kapınızı kapatın, evdekilere sizi belirli bir süre boyunca rahatsız etmemelerini söyleyin.
İlk denemelerde uyuyakalmak veya bütün pratik boyunca dikkatinizin bambaşka bir yerde olması çok normal. Kendinizi bunun için hırpalamayın ve demotive olmayın.
Dilerim bu maddeler düzenli meditasyon pratiğinizi oluşturmanız için size yardımcı olur. Başka bir sorunuz olursa lütfen sormaktan çekinmeyin.
Minik not: Bu yazıdaki fotoğraflar Sjorinn Instagram sayfasından. Mutlaka girip bakmanızı öneririm. Instagram sayfalarına gitmek için buraya tıklayabilirsin.
Comments